Itämeri ja puhdas energia ilmastonmuutoksessa

March 14th, 2019

Ilmastonmuutos ja itämeri kuuluvat vahvasti yhteen. Itämeren rehevöityminen ja happikato vaikuttavat vahvasti meren hyvinvointiin ja koko alueen maihin ja asukkaisiin. Suojelulla ja ysinkertaisilla arjen päätöksillä voi kaikki vaikuttaa tähän kehitykseen.

Arvostetussa Science lehdessä nostettiin esille, että 83 % maailman viljelymaasta käytetään eläintenkasvatukseen ja ravitsemiseen. Näistä saadaan kyllä paljon proteiinia ihmisten ravitsemiseen, mutta samalla tuotetaan myös paljon kasvihuonepäästöjä sekä päästöjä vesistöihin. Molempiin ongelmiin voi myös vaikuttaa yksilötasolla yksinkertaisilla ratkaisuilla.

Nykyisen trendin mukaan kasviperäinen ruokavalio on hyvä tapa vähentää eläinten kasvatukseen käytettyä viljelyalaa ja päästöjä. Monet kasviperäiset tuotteet ovat tulleet kauppoihin, joilla proteiinin korvaaminen kasviravinnolla on tullut todella helpoksi. Valitsemalla enemmän ostoskoriin näitä hyviä ja hiilidioksipäästöiltään edullisesti tuotettuja proteiinin lähteitä suojelemme samalla myös itämerta.

Tutkimusten mukaan jopa 75 % peltopinta-alasta voitaisiin vähentää siirtymällä pois eläinperäisestä ravinnosta.

Vaikka kokonaan lihatuotteiden sekä maitotuotteiden lopettaminen voi olla vaikeaa, kannattaa omia ruokatottumuksia muuttaa pikkuhiljaa. Esimerkiksi yhden tai kahden kasviruoan tekeminen viikossa lihan ja maitotuotteiden sijaan vähentää huomattavasti eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

Jos peltopinta-alaa voidaan vähentää, saadaan tilalle viljeltyä metsää keräämään ilman hiilidioksidia ja vähentämään kasvihuonepäästöjä. Metsät keräävät jo ilmankehään päästettyä hiilidioksidia tehokkaasti.

Muutos ei tapahdu nopeasti, mutta omilla valinnoilla voi edistää sitä ja tukea oikeiden tuotteiden valmistusta.

Itämeren suojelusta on kiinnostunut myös Kotimaan Energia, joka lahjoittaa John Nurmisen säätiön kautta rahaa itämeren suojeluun. Kuluttajana tähän suojeluun voi osallistua valitsemalla omaan sähkösopimukseen vihreä valinta lisäpalvelun, jolloin oman sähkön tuotanto on tehty uusiutuvilla energian lähteillä. Konkreettisella tasolla yhtiöt ovat vähentäneet esimerkiksi sinilevää itämerestä monta tuhatta kiloa.

Omilla yksinkertaisilla valinnoilla ja sopivien tuotteiden ostamisella voi helposti vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja itämeren suojeluun. Vaikka Suomessa ei pystytä koko maailman ilmastopäästöihin puuttumaan, voidaan vaikuttaa meille tärkeän meren puhtaudesta ja hyvinvoinnista.

This entry was posted on Thursday, March 14th, 2019 at 9:13 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply